K
Kastelenroute langs de Loire

Aan de Loire staan de meest prachtige kastelen. Het zindert er van de geschiedenis, en ze schreeuwen dan ook om een bezoek!

Onderstaand kastelen die beslist de moeite waard zijn.

 

1. Het 14e eeuwse kasteel Sully-Sur-Loire

Een bezoek aan dit chateau mag zeker niet ontbreken. Kasteel Sully-Sur-Loire is een prachtig kasteel in de Loire en stamt uit het einde van de 14e eeuw. Sindsdien is het een aantal keer van eigenaar gewisseld.

De meest bekende eigenaar van Sully-Sur-Loire was Maximiliaan de Béthune. Hij was de eerste hertog van Sully en gaf de opdracht de kasteeltuinen te ontwerpen, het kasteel uit te breiden en te renoveren. Ook gaf hij opdracht om dijken te laten bouwen tegen overstroming van de stad.

 


2. Het immense kasteel Chambord

Op zo’n 15 kilometer ten oosten van Blois (waar het volgende kasteel zich bevindt) ligt chateau Chambord. Het kasteel is immens groot. De zalen zijn prachtig en groot en er is een grote, dubbele wenteltrap.

Wat misschien nog wel opvallender is, is het park. Zodra je via een lange trap het bordes op bent gelopen is er een fenomenaal uitzicht op het bijbehorende park van maar liefst 5500 hectare. Ter vergelijking: Het park is ongeveer zo groot als de stad Parijs en is volledig omringd door een 32 kilometer lange muur. Hierdoor is kasteel Chambord het grootste en misschien wel het beroemdste kasteel aan de Loire.

Interessant weetje: Het kasteel beschikt over maar liefst 440 kamers en 365 torens en werd eigenlijk enkel als jachtverblijf gebruikt.

 


3. Eerst een burcht, nu chateau Blois

Niet ver van de stad Orléans ligt dit machtige kasteel, net naast de Loire rivier. Kasteel Blois ligt in het gelijknamige stadje Blois en is in de 13e eeuw eerst als burcht gebouwd. Aan het einde van de 15e eeuw liet de toenmalige koning (Lodewijk XII) van de burcht een kasteel bouwen in Italiaanse renaissance stijl.

Het biedt een panoramisch overzicht van de kunst en de geschiedenis van de kastelen in de Loire-vallei, perfect dus om een algemeen beeld te krijgen.

 


4. Kasteel Amboise op een rots

Het kasteel Amboise is gebouwd op een rots en heeft hierdoor een ideale uitkijk over de stad. Al in de 11e eeuw werd dit chateau gebouwd in opdracht van graaf Fulco III van Anjou.

In het jaar 1515 beleefde het kasteel zijn hoogtepunt: Frans I liet Leonardo da Vinci als gast naar kasteel Amboise komen. Leonardo Da Vinci woonde tijdens zijn verblijf in het nabijgelegen Clos Lucé, via een ondergrondse gang staat Clos Lucé is verbinding met het kasteel.


5. Leonardo da Vinci in Clos Lucé

Clos Lucé is eigenlijk niet echt een kasteel, maar meer een manoir. Aangezien het een rijke geschiedenis kent én omdat het heel dichtbij het bovenstaande kasteel Amboise ligt is Clos Lucé zeker een bezoek waard. In 1477 werd Clos Lucé op de hoogte van Amboise gebouwd, waarna het in 1516 beschikbaar werd gesteld voor Leonardo da Vinci. Na zijn dood in 1519 liet hij drie meesterwerken achter, waaronder de Mona Lisa.

Onlangs is de Jardin de Léonard (Tuin van Leonardo) geopend met hierin anderhalve hectare tuin in een stijl uit de tijd van Leonardo da Vinci.

 


6. Kasteel van Chenonceau

Het in 1432 gebouwde kasteel Chenonceau ligt tussen Blois en Tours. Het unieke aan dit chateau is dat het niet naast de rivier ligt, maar het kasteel is over het water van de rivier de Cher gebouwd. Het kasteel is privébezit, maar is wel het hele jaar geopend voor publiek.

De elegante stenen bogen over de rivier geven Chenonceau een unieke en originele touch. Opmerkelijk aan dit kasteel is dat er veel vrouwen hebben gewoond, waaronder de maitresse van Hendrik II Diane de Poitiers -zij werd door zijn echtgenote wel snel het kasteel uitgezet- en Louise van Lotharingen.

Logeren in een heerlijke Nederlandstalige bed & breakfast of een huisje huren op een prachtige plek op het Franse platteland? Kijk hieronder voor chambres d’hôtes en gîtes in de Pays-de-la-Loire!

Pays de la Loire

Bekijk Gites