Gîtes Haute-Marne

Ontdek de fijnste gîtes en de mooiste plekken in de Haute-Marne

Ontdek schilderachtige dorpen en interessante stadjes vanuit de fijnste gîtes in de Haute-Marne. Geniet al wandelend, of fietsend op paden waar ooit spoorlijnen liepen, van de meanderende rivieren, van vogels, wilde bloemen, de rust en de ruimte.

Op Gîtes Wijzer vind je:

  • fijne gîtes in de Haute-Marne
  • prachtige plekken in de Haute-Marne

Fijne gîtes in de Haute-Marne

Wat een genot, dit prachtige departement verkennen vanuit een heerlijke gîte op het platteland van de Haute-Marne! De eigenaar is in de buurt, en kent de streek als zijn broekzak. Hij weet precies waar je moet zijn! Benieuwd naar deze toppers? Klik maar ‘ns hieronder!

Gîtes in de Haute-Marne

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in Haute-Marne?

Zoek Gîtes

Op vakantie in de Haute-Marne: waarheen?

De Haute-Marne raas je al gauw voorbij, op weg naar het zuiden van Frankrijk. Maar wat valt er toch veel te ontdekken! De Haute Marne wordt ook wel de groene vallei genoemd, en dat is niet voor niets. Het is er heerlijk wandelen langs karakteristieke landweggetjes, door schaduwrijke bossen, langs glooiende velden, oude monumenten en verstilde dorpjes. Je kan er mooie fietstochten maken, bijvoorbeeld over oude spoorlijnen. Er zijn de meest pittoreske dorpen om van te genieten en plaatsen die getuigen van eeuwen geschiedenis.

Wat je moet weten.

Dorpen in de Haute-Marne

Op een steenworp afstand van de Autoroute du Soleil ligt Montsaugeon, een idyllisch dorp omgeven door de wijngaarden van de plaatselijke kwaliteitswijn, de Muid Montsaugeonnais. Je komt het dorp met zijn vele statige huizen binnen door een oude toegangspoort.

Ook Sommevoire is een schilderachtig dorp. Maar het is ook een belangrijke plaats in de kunst- en siergieterij. Bij Le Paradis krijg je daar letterlijk een beeld van. Je vindt er meer dan duizend gipsmodellen van de 19e eeuwse beeldhouwer Antoine Durenne.

Stadjes in de Haute-Marne

Langres is een vestingstadje met een skyline van oude stadsmuren, indrukwekkende torens en talloze klokkentorens. Je kan een wandeling helemaal rondom het stadje maken over de eeuwenoude stadswallen, de langste vestingwallen van Europa. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en de meren. Ontdek met een stadsrondleiding de overdekte hellebaardiersstegen en de geheimen van deze oude stad. Bezoek vooral ook de kathedraal en het renaissancehuis.

Saint-Dizier ligt op de rand van de Champagnestreek. Het dankt zijn roem vooral aan het ijzer en het kunstgieten. Ooit liet Hector Guimard in de gieterijen van deze stad zijn Art-Nouveau creaties vormgeven. Wil je hier een beeld van, volg dan de ‘Art-nouveau’ gietijzer route met balkons, deurpanelen en dergelijke, maar ook met beelden in art-nouveaustijl van Hector Guimard. Ook kom je eigentijdse kunstwerken uit de gieterijen van de Haute-Marne tegen in de straten en parken van de stad. En ook in het gemeentemuseum zijn (o.a.) collecties beeldende kunst en kunstgietijzer te zien.

Chaumont is een charmant middeleeuws stadje. Het is een genot om te wandelen onder het viaduct en de binnenstad met zijn typische huizen met kleine torentjes te verkennen. Zin om in de kerstsfeer te komen? Op naar het Kerststallenmuseum! Ook leuk: in voormalige silo’s van een landbouwcoöperatie is Het Huis van het Boek en het Aanplakbiljet ondergebracht.

In Montier-en-Der is het hele jaar door wat te beleven. Zo is er een paardenshow in de zomer, paardenraces tussen juni en augustus, en het Internationale Dieren- en Natuurfotofestival in november. Verder heeft het een opmerkelijke abdijkerk uit de 7e eeuw. Op de plek waar ooit het klooster stond, staat nu een nationale stoeterij. Napoleon I liet er een hengstenstal bouwen.

Vanwege zijn geneeskrachtige bronnen was Bourbonne-les-Bains lange tijd een druk bezocht en mondain kuuroord, met sjieke hotels, lommerrijke parken en wandelboulevards met klaterende fonteinen. En nog steeds kan je je lekker verwennen in de thermale baden van Bourbonne-les-Bains.

Geschiedenis in de Haute-Marne

Ook in dit departement heeft zich heel wat afgespeeld. Ooit speelde de staalindustrie er een belangrijke rol. Het openluchtmuseum Metallurgic Park geeft hier een beeld van. Er zijn vier locaties, waarvan de belangrijkste bij Dommartin-le-Franc. Met een klank- en lichtspel in een oude hoogoven wordt  25 eeuwen metaalnijverheid verbeeld. E in de kolenhal wordt de geschiedenis van de kunstgieterij uit de Haute-Marne uitgelegd via een interactief, gevarieerd parcours.

Ook een bezoek aan het Château de Cirey-sur-Blaise, in het dal van de Blaise, is interessant. Hier woonde en werkte de humane en rebelse filosoof en schrijver Voltaire. Het huistheater dat hij liet toevoegen aan het kasteel is er nog steeds.

Een andere zeer beroemde bewoner van de Haute-Marne is generaal Charles de Gaulle. Hij woonde met zijn gezin in Colombey-les-Deux-Eglises. Een jaar na zijn aftreden als president van de republiek is hij hier overleden. La Boisserie, de woning van deze staatsman en schrijver, is te bezoeken, evenals het indrukwekkende museum. Zeer de moeite waard. Druk bezocht ook door de Fransen zelf, van wie velen hun Général op handen dragen. Op een nabijgelegen heuvel is een 44 meter hoog Kruis van Lotharingen opgericht ter ere van ‘generaal’ de Gaulle.

Ook Chateau du Grand Jardin in Joinville is een bezoek waard. Dit 16e eeuwse kasteel wordt beschouwd als een van de mooiste bouwwerken uit de Franse renaissance. De tuin van het kasteel is een van de drie renaissancetuinen die Frankrijk telt.

Water in de Haute-Marne

In dit land van de bronnen vinden vele grote rivieren zoals de Maas, de Marne en de Aube hun oorsprong. De lieflijke, heuvelachtige omgeving met veel authentieke dorpjes, uitgestrekte bossen, weiden en akkers maken het een heerlijke bestemming om te wandelen of te fietsen.

Lekker zwemmen, roeien of vissen kan je in het Lac de Morimond. Het is van oorsprong een van de vele imposante waterwerken die in de middeleeuwen zijn aangelegd door monniken. Ze woonden in de abdij van Morimond, ooit een van de vijf grootste cisterciënzer kloosters van Frankrijk. Het idyllische meertje is omringd door bossen, het is er aangenaam stil en je kunt er bovendien heerlijk lunchen en dineren op het terras van het aan de oever gevestigde restaurantje.

 

Doe inspiratie op voor uw reis naar Haute-Marne

    Bekijk ons aanbod

    Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

    Genieten van het goede leven op het Franse platteland