Gîtes in de Dordogne

Ontdek de leukste gîtes en de mooiste plekken in de Dordogne

Ontdek de rivier de Dordogne, prehistorische grotten en andere interessante bezienswaardigheden vanuit een gîte in de Dordogne. Dit  departement ligt in de regio Nouvelle-Aquitaine. Het heeft een interessante geschiedenis, waarvan vandaag de dag nog steeds veel van terug te zien is. Naast de prehistorische grotten zijn er mooie romeinse en middeleeuwse plaatsjes en er staan nog verschillende indrukwekkende middeleeuwse kastelen.

Op GîtesWijzer.nl vind je
- De fijnste gîtes in de Dordogne
- Inspiratie voor jouw verblijf in de Dordogne: waar moet je zijn?

Fijne gîtes in de Dordogne

Heb jij ook zo’n zin om de Dordogne te verkennen vanuit een heerlijke, rustig gelegen gîte op het platteland? Ook top: de (voornamelijk Nederlandse en Vlaamse) eigenaren zijn in de buurt en kennen hun streek als hun broekzak, weten de mooiste plekjes en delen hun geheime tips graag met je …

Kijk maar snel, je vindt ze hieronder:

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in de Dordogne?

Zoek Gîtes

Wat is er te zien in de Dordogne

Dit departement van Frankrijk heeft je veel te bieden … De regio is bekend om zijn wijngaarden, bastides en gastronomie. Je kan er grotten, kastelen en middeleeuwse stadjes bezoeken. De natuur is prachtig en veelzijdig.

De Dordogne heeft weinig inwoners. De meeste dorpjes zijn nog in authentieke staat, ook al zijn er ook een paar die behoorlijk onder de voet zijn gelopen. Dit zijn bezienswaardigheden op zich. Ondanks de rust is er het hele seizoen van alles te doen en te beleven.

Middeleeuwse kastelen 

Tussen de elfde en veertiende eeuw werden er verschillende oorlogen gevoerd tussen de Engelsen en de Fransen. Er zijn toen veel kastelen gebouwd, waarvan er vandaag de dag nog steeds een aantal te bezoeken zijn. Bijvoorbeeld Chateau de Castelnaud, Chateau de Beynac en Chateaude Commarque.

Prehistorische grotten 

Heel bekend zijn de grotten in de Dordogne. Er zijn er met heel bijzondere prehistorische tekeningen. De beroemdste zijn de Grottes de Lascaux, met zijn rotswandtekeningen van allerlei prehistorische dieren. De originele grotten zijn niet meer open voor het publiek, maar de replica komt zeer overeen met de originele grotten. Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt, en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ook de Gouffre de Padirac is heel bekend, en spectaculair. De ingang van deze grot met prachtige zalen bestaat uit een enorm gat in de grond met een doorsnede van meer dan veertig meter. In de grot stroomt een rivier, waar je met gondels overheen vaart.

Andere interessante grotten zijn bijvoorbeeld die van Rouffignac, waar de prehistorische mammoeten massaal op de muren zijn geschilderd, en de Grottes du Grand Roc, waar in plaats van muurschilderingen druipsteenformaties te zien zijn.

Leuke plaatsjes in de Dordogne 

Er zijn heel wat mooie plaatsen in de Dordogne. Het herbergt een aantal van de mooiste dorpen van Frankrijk (les Plus Beaux Villages de France), zoals Domme, Rocamadour, Monpazier en Limeuil.

Maar ook een stadje als Sarlat-la-Canéda is de moeite waard. Niet voor niets zijn er diverse films opgenomen. De middeleeuwse straatjes zijn een plaatje om te zien. En sla het charmante stadje Bergerac niet over. De stad aan de oevers van de Dordogne heeft een prachtig renaissance stadscentrum. En het is erg bekend om zijn heerlijke wijn …

En wat dacht je van Brantôme? Meteen als je het stadje binnenkomt raak je onder de indruk van de enorme abdij. De oude gebouwen, de rust van het water en het groen in de parken geven Brantôme een serene uitstraling. Behalve dan op vrijdag, wanneer het stadje gonst van de activiteiten op de vrijdagmarkt. Vanuit dit “Venetië van de Dordogne” zijn er verschillende kanotochten te maken.

De rivier de Dordogne ontdekken

De rivier de Dordogne is bijna 500 kilometer lang en daarmee een van de langste rivieren van Frankrijk. Het is een feest om dit departement vanaf het water te ontdekken! In verschillende plaatsen is het mogelijk om een kano te huren en de rivier af te zakken. Dé manier om te genieten van de mooie landschappen met zijn dorpen en kastelen.

Goede wijn in de Dordogne

Liefhebber van wijn? Ook dan kan je in de Dordogne goed terecht. Denk aan de bekende wijnstreken van Bergerac: Pécharmant, Monbazillac en Saussignac!

Departement de Lot

Ten oosten van de Dordogne ligt het departement de Lot, ook heel mooi! Nieuwsgierig wat daar te beleven valt? Kijk maar hier.

Vind op onze site jouw gîte in de Dordogne en ontdek het allemaal.

Doe inspiratie op voor uw reis naar de Dordogne

    Bekijk ons aanbod

    Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

    Genieten van het goede leven op het Franse platteland