Gîtes in de Creuse

Ontdek de fijnste gîtes en de mooiste plekken in de Creuse

Ontdek de prachtige natuur en het authentieke Frankrijk vanuit fijne gîtes in de Creuse. De schoonheid van dit departement leer je al wandelend het beste kennen. Deze streek ademt de sfeer van het Frankrijk van vroeger. Er is hier weinig veranderd.

Op Gîtes Wijzer vind je

  • heerlijke gîtes in de Creuse en
  • Mooie plekken in de Creuse

Fijne gîtes in de Creuse

Hoe heerlijk om je even terug te trekken op het platteland van de Creuse! Een fijne gîte is dan ideaal, en de eigenaar is nog vlakbij ook! Hij kent de streek als zijn broekzak en weet precies waar je moet zijn. Klik maar onderstaand.

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in Creuse?

Zoek Gîtes

Op vakantie in de Creuse? Dit is er te doen!

De Creuse is van oudsher een boerenstreek. Dit stukje platteland in Midden-Frankrijk wordt door toeristen vaak overgeslagen en dat is een gemiste kans! Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Hier bezoek je het oude Frankrijk, met vriendelijke dorpjes, abdijen en kerken, kastelen en meer.

Wandelen in de Creuse

De Creuse is bij uitstek een gebied om wandelend te ontdekken. De natuur is afwisselend. Je komt langs weilanden, kleine meertjes, kabbelende beekjes, riviertjes, betoverende bospaden, langs wijnvelden en door prachtige heuvellandschappen. Heerlijk!

Een wandelparadijs bij uitstek is het Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin, met zijn loofbossen, groene weiden, rivieren, meren, veengronden en droge heiden. Er is een rijke, gevarieerde flora, en er zijn veel diersoorten, zoals de otter, de kneu, de slangenarend, beekforel en zeldzame vlinders. Ook legt een groot aantal trekvogels hier graag aan.

Mooie plaatsen in de Creuse

Aubusson is een prachtig dorpje aan de rivier de Creuse. Dit stadje met zijn pittoreske steegjes, oude huizen met torentjes en fonteinen staat bekend om zijn wandtapijten. In de veertiende eeuw ontstond er in Aubusson een techniek om de mooiste wandtapijten te maken. De tapijtindustrie werd in de eeuwen erna dan ook heel belangrijk. Nu staat de techniek op de immateriële werelderfgoedlijst van Unesco. In het musée départemental de la tapisserie d’Aubusson kom je van alles aan de weet over de productie en kunst van het tapijt maken.

Guéret is de hoofdstad van de Creuse. Het heeft een historisch centrum met pittoreske straatjes en oude vakwerkhuizen. In het museum kan je o.a. wandtapijten en schilderijen bewonderen. Ook leuk: even buiten Guéret is een natuurlijk doolhof, het Labyrinth Géant des Monts de Guéret. Aan de hand van een vragenlijst moet je de weg naar de uitgang zien te vinden. Pret voor het hele gezin!

Masgot is een schattig dorpje waarvan gevels en muren van huizen zijn versierd is met granieten beelden van personen en dieren. Het is het werk van François Michaud. Deze steenhouwer woonde hier tweehonderd jaar geleden. Leuk dorpje om te bezoeken en wie weet te lunchen in de lokale auberge.

Bezienswaardigheden in de Creuse

Château de Villemonteix is een stoer 15e eeuws kasteel, omringd door groene velden en bossen. Je kan er lekker wandelen. Het ligt in de buurt van Guéret. Het is een prachtig voorbeeld van de middeleeuwse architectuur in de Creuse. Gebouwd als militair fort, werd het later verbouwd tot luxe woonverblijf. Er zijn oude wandtapijten uit Aubusson, muurschilderingen uit de 15e eeuw, prachtig porselein, schilderijen, houtsnijwerk en meubels van weleer. De honderden jaar oude linde in het park werd na de Godsdienstoorlogen geplant als teken van vrede.

Les loups de Chabrière

Een prachtig aangelegd, educatief park over de wolf en zijn habitat. Er leven zo’n veertig wolven in een natuurlijke omgeving. Je kan er de wolf in haar natuurlijke gedrag observeren. Een wandelpad leidt je naar strategisch geplaatste observatiepunten waar je rustig naar dit fascinerende roofdier kunt kijken.

Lac de Vaissières

Ook rond het lac de Vaissières is het mooi wandelen. Er zijn enorm goed onderhouden en bewegwijzerde wandelroutes in deze heuvelachtige omgeving. Ze voeren langs rivieren, heidevelden en bossen en over de uitgestrekte hoogvlakte van Millevaches.

Maar ook een dagje waterpret met het gezin kan hier uitstekend. Er zijn strandjes, je kan er kanoën en waterfietsen, en je kan naar het eilandje in het midden van het meer. Daar is een kasteeltje waar regematig tentoonstellingen zijn.

Ook leuk: Lac de Vaissières was drie keer een etappeplaats in de Tour de France. Rondom het meer heb je voor de fietsliefhebbers de Tour de Légendes. Het is een eerbetoon aan 'Poupou', ofwel Raymond Poulidor. Deze bekende wielrenner komt hier vandaan. Het is een leuke fietstocht langs de oevers van Lac de Vassiviere. De route staat aangegeven en is 23,5 km lang.

Aangrenzende departementen

Niet alleen de Creuse is de moeite waard, ook de aangrenzende departementen hebben ieder hun eigen charme. Nieuwsgierig welke fijne gîtes je daar kan huren, en wat er allemaal te doen is? Kijk maar:

Bekijk ons aanbod

Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

Genieten van het goede leven op het Franse platteland