C
Ciderroute in Normandië

Cider is een heel belangrijk streekproduct voor Normandië. Jaarlijks worden er vele miljoenen ciders geproduceerd, de meeste door lokale brouwerijen die zelf een boomgaard in hun tuin hebben.

Maak dit jaar eens een route langs diverse ciderbrouwerijen in Normandië!

Wat is cider eigenlijk?
Cider is een alcoholisch drankje op basis van vruchten. Meestal wordt cider gemaakt van appels, maar dit kunnen ook peren zijn of een combinatie van appel en peer.

In Normandië vind je eigenlijk voornamelijk appelcider. Een goede cider begint met de juiste mix van zoet, zuur en bitter-zoete appels, waarvan een groot aantal appelsoorten worden geteeld in Normandië.
Normandië is een echte ciderstreek, maar ook in Bretagne wordt veel cider gemaakt.

Tijdens ons bezoek aan een ciderbrouwerij dit voorjaar maakten we kennis met de vele soorten cider. Er kunnen zo’n 750 verschillende appelsoorten worden gebruikt om cider te maken, maar slechts 50 soorten hiervan zijn geschikt voor cider onder het kwaliteitslabel AOC.

De verschillende soorten appelcider
– Cidre doux – De meest zoete en lichtste cider, bevat zo’n 3% alcohol.
– Cidre demi-sec – Licht-zoete cider, bevat zo’n 3 tot 4 % alcohol.
– Cidre brut –  Frisse, droge cider, bevat zo’n 4 tot 5% alcohol.
– Cidre traditionnel – Erg droge cider met een kleine bubbel, bevat zo ’n 6% alcohol.
– Cidre fermier – Appelcider die is geproduceerd op de boerderij (fermier) waar ook de appels zijn verbouwd.
– Cidre AOC Pays d’Auge – Door het kwaliteitslabel AOC, kan dit type cider alleen geproduceerd worden in de streek Pays d’Auge.

De smaak is bitter en bitter-zoet, en bevat zo’n 4 tot 6% alcohol.

Ciderroute in Normandië
De Route du Cidre of de ciderroute in Normandië ligt in de idyllische streek Pays d’Auge ten oosten van de stad Caen.

Stap in de auto of pak de fiets en volg via de speciaal aangegeven borden de ciderroute van zo’n 40 kilometer. Maak kennis met de prachtige streek Pays d’Auge, die deel uitmaakt van de departementen Calvados, Orne en Eure.

De ciderroute leidt je door knusse dorpjes zoals Beuvron en Auge, maar ook langs Bonnebosq en Beaufour Druval. Geniet van de prachtige appelboomgaarden en stop onderweg bij de vele cider brouwerijen.
De boeren verwelkomen je graag op hun boerderij om je kennis te laten maken met hun cider en om het productie proces te laten zien.

De Route du Cidre is het makkelijkste te bereiken via de N13 en N175.

Ga op bezoek bij de vele ciderbrouwerijen van de regio. Ontdek de prachtige omgeving van Normandië en maak natuurlijk ook kennis met het andere bekende streekproduct Camembert.

En logeren doe je natuurlijk in een chambres d’hôtes of gîte in Normandië!

Normandie

Bekijk Gites