C
Camembert en andere kazen uit Normandië

Ga je op vakantie naar Normandië, hoe leuk is het dan om de verrukkelijke kazen te ontdekken waar Normandië bekend om staat!

Camembert is natuurlijk de koning van de kazen in Normandië, maar er zijn er meer die het proeven meer dan waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Livarot, de Pont l’Evêque en, last but not least, de Neufchâtel.

Eerst even wat over de Camembert.

Hoe wordt Camembert gemaakt?

Camembert, ook wel bekend als witte schimmelkaas wordt van koemelk gemaakt. Waar Camembert vroeger vaak nog van rauwe (en dus ongepasteuriseerde) koemelk werd gemaakt, is dit tegenwoordig bijna niet meer het geval.

Bij zo’n tien Camembert boerderijen rondom het gelijknamige plaatsje mag deze witte schimmelkaas nog gemaakt worden van ongepasteuriseerde melk. Alle overige Camembert wordt tegenwoordig net als alle andere kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Eerst wordt de melk verwarmd waar Mesophilie-bacteriën en stremsel aan wordt toegevoegd. De kaas moet vervolgens in cilindervormige bakjes stollen. De Camembert in wording (het is nu een vloeistof) zakt snel in en het zuur stijgt naar boven.

De volgende dag worden de gestolde kazen uit de cilinders gehaald en wordt Penicillium camemberti (kaasschimmel) er overheen gestrooid met daarover een dun laagje zout. Het zout zorgt ervoor dat de schimmel begint te groeien.

In het begin groeit de schimmel in de kaas omhoog, maar zakt na ongeveer twee weken in. De kaas is nu al eetbaar, maar is nog erg hard. Om de kaas te laten rijpen wordt de Camembert in een papier gewikkeld met het bekende houten doos waar het vervolgens in een koele, vochtige ruimte nog een periode van twee tot drie weken de tijd krijgt om te rijpen.

 

Wat past er goed bij Camembert?

In Normandië wordt er bij een stukje Camembert een glaasje Calvados gedronken (afkomstig uit het gelijknamige departement Calvados). Deze sterke drank gemaakt van appelcider bevat zo’n 41% alcohol en past door de friszure smaak erg goed bij de Camembert.

Mocht je geen Calvados in de buurt hebben of je drinkt liever een glas wijn, dan past een zachte rode wijn ook zeker goed bij deze zachte kaas.

 

Het toeristische plaatsje Camembert in Normandië

Als je naar Normandië op vakantie gaat, dan is het haast onmogelijk om niet naar het gelijknamige plaatsje Camembert te gaan, de plek waar deze kaas traditioneel vandaan komt.

Eerlijk gezegd stelt het dorpje niet veel voor. Meer dan een Camembert museum (gesponsord door het kaasmerk Président), een mairie, een welkomstbord en een heus office du tourisme is hier niet te vinden.

Alhoewel de meeste Camembert hier tegenwoordig niet meer wordt gemaakt, kun je in een straal van een paar kilometer om het dorp heen nog een aantal traditionele boerderijen vinden waar ze Camembert maken. Zo hebben wij een bezoek gebracht aan de boerderij van familie Durand, waar we een rijpe Camembert hebben gehaald van de rauwe koemelk.

Deze Camembert is zo lekker, het water loopt me direct weer in de mond!

Andere streekkazen uit Normandië?

Naast Camembert zijn er in Normandië nog een aantal typische streekkazen te vinden. De meest bekende zijn Livarot, Pont l’Evêque en Neufchâtel. Al deze kazen beschikken over het AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée) wat onder andere inhoudt dat deze kazen alleen van melk uit het betreffende gebied mogen worden gemaakt.

  • Livarot kaas – Livarot is een halfzachte magere kaas. De kaas herken je wellicht door de sterke geur en de oranje korst.
  • Pont l’Evêque kaas – Het is een gele kaas met een witte buitenkant. De korst van de Pont l’Evêque kaas is licht oranje en is wit bedekt, de smaak is sterk en pikant (wordt in een vierkant houten doosje verkocht).
  • Neufchâtel kaas – De Neufchatel kaas heeft een fluweelzachte korst is romig en deze kaas kun je meestal kopen in hartvormige verpakking.

Wat is jouw favoriete kaas uit Normandië?

Dit voorjaar waren we in Normandië en genoten we van de vele streekproducten die deze regio rijk is. Camembert is zo’n streekproduct in Frankrijk die inmiddels over de hele wereld gegeten wordt. Net als Goudse kaas overigens, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met Camembert. Graag neem ik je mee in de wereld van de Camembert én typische andere kazen uit Normandië die misschien iets minder bekend zijn.

Ontdek de kazen van Normandië vanuit een Nederlandstalige chambres d’hôtes! Lekker kleinschalig, heerlijk rustig op het Franse platteland, prachtig plekjes en zalig aanschuiven aan de table d’hôtes! Reken maar dat ook daar de lekkerste kaasjes voorbij komen …. Klik hier voor adresjes in Normandië.