Olijfgaard vakantiewoning frankrijk

Gastronomie

V
Vakantiehuis tussen de olijfgaarden

Je gîte staat bij Chateau Canet niet alleen tussen de wijngaarden, maar ook tussen de olijfgaarden!

Op de drie hectare olijfgaarden staan verschillende olijven, waaronder de zeer lokale variëteiten van Lucques. Dat is een  een heldergroene maanvormige olijf die uniek is voor de Lanquedoc Roussillon. De Picholine is een kleinere amandelvormige olijf die zowel voor olijfolie als voor tafelolijven wordt gebruikt.

De olijfgaarden zijn in 1995 geplant en komen nu net in de bloei van hun olijvenproducerende leven. Net als onze wijngaarden worden de olijfgaarden beheerd volgens de richtlijnen van “Terra Vitis” of duurzame landbouw. We gebruiken zo min mogelijk chemicaliën. In plaats daarvan ploegen we het land om onkruid te bestrijden.

Traditioneel worden de olijven geoogst tegen het einde van november als ze rijpen en zwart worden. We persen de olijven binnen 24 uur om ervoor te zorgen dat we de classificatie van extra vierge olijfolie krijgen. Deze koudgeperste olijfolie is van het hoogste kwaliteitsniveau met een zeer lage zuurgraad en bitterheid.

Nadat de olie is geëxtraheerd in de centrifuge, laat men deze twee tot drie maanden rusten. Begin februari bottelen we de olie zonder te filteren.

De olijfolie van Chateau Canet heeft een gladde en boterachtige structuur met heerlijke aroma’s van amandelen, gedroogd fruit en een vleugje citrus. Het is lekker over een salade of bij wat gevogelte, maar het lekkerst met een stuk vers brood, wat ‘fleur de sel’ en een glas Minervois ‘les Evangiles’.