D
Duizend meren gebied

Het duizend merengebied, een plateau aan de voet van de Hoge Vogezen, is een uniek gebied, gevormd in de ijstijden,waar het nog vele sporen van draagt, zoals de vele morenen, zwerfkeien en gletsjersporen in de rotsen. Een feeëriek gebied wat gekenmerkt wordt door water, mysterieuze bossen, moerassen en venen, de ’tourbières’, waar veel zeldzame planten en dieren voorkomen.

Vanaf de Middeleeuwen heeft de ontginning van moerassen plaatsgevonden en zijn er de vele meren ontstaan. Van oudsher is de streek gekenmerkt door kleinschalige boerenbedrijfjes, die ieder geïsoleerd en verspreid door het hele gebied voorkwamen. Tegenwoordig is de agrarische activiteit sterk teruggebracht tot enkele bedrijven. Omdat elk boerderijtje vroeger te voet of met paard en wagen bereikbaar moest zijn, is er een uitgebreid netwerk van oude paden, waardoor het gebied tegenwoordig uitermate geschikt is voor wandel- en fietsliefhebbers.
Het Plateau des Milles Etangs is een gebied van natuur en rust, nog niet ontdekt door het massatoerisme.

Ondanks de schijn van volledig van de culturele wereld verwijderd te zijn, is dit duidelijk begrensde gebied nog geen uur rijden van enkele grote steden, zoals Belfort, Basel (Zwitserland) of Freiburg (Duitsland).