Autoroute du Soleil

A
Autoroute du Soleil, de snelle route naar het zuiden

Waar komt de naam Autoroute du soleil vandaan?

De Autoroute du Soleil is waarschijnlijk wel de bekendste route als je met de auto door Frankrijk rijdt. Net als veel andere autoroutes in Frankrijk, die ieder hun eigen naam hebben, heeft de Autoroute du Soleil op de A6 en A7 zijn naam te danken, omdat deze route naar de zongebieden in het Zuiden en Zuid-Oosten van Frankrijk leidt.

Van waar tot waar loopt de Route du Soleil?

Als je Frankrijk binnenkomt via België of Luxemburg en je rijdt richting Parijs zul je op een gegeven moment automatisch terechtkomen op deze route als je kiest voor de snelste weg naar Zuid-Frankrijk of Spanje. De Route du Soleil loopt namelijk van Parijs naar Marseille en is één van de drukst bereden routes in Europa.

Houd er wel rekening mee dat je op de Route du Soleil tol dient te betalen. De zogenoemde Péage kan behoorlijk oplopen als je de gehele route op de snelweg blijft rijden. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het type auto en het totaal aantal kilometers die rijdt op de Péage.

Als je de Route du Soleil van begin tot eind wilt afrijden kan dit oplopen tot ruim 80 euro. Aangezien Parijs een enorm knelpunt kan zijn en hier veel files zijn, kiezen veel mensen er dan ook voor om pas net boven Dijon de Péage op te gaan. Je bespaart hiermee zo’n 20 euro op de tolkosten.

Overnachten aan de Route du Soleil?

Een overnachting aan de Route du Soleil bevelen we niemand aan. Het is er druk, lawaaiig en het vakantiegevoel is ver te zoeken. Door even de Péage af te gaan en een aantal kilometer het binnenland van Frankrijk in te rijden kom je terecht op de mooiste plekjes. Bekijk hier de kaart van Frankrijk en bekijk welke betaalbare adresjes er dichtbij de Route du Soleil liggen.

Wij selecteerden er alvast een paar langs verschillende routes:

Langs de Route du Soleil
Langs de route van Parijs naar Zuid-Frankrijk en Spanje

Kies voor een alternatief – vermijd snelwegen in La Douce France

Door lekker Route Nationale te rijden en dus de snelwegen in Frankrijk vermijdt, begint je vakantie eigenlijk al vanaf het moment dat je thuis de deur achter je dichttrekt. De Route Nationale (vroeger ook wel Routes Royales genoemd) is tolvrij en op deze weg is vaak een afwisseling te vinden tussen een klein stukje snelweg en de typisch Franse dorpjes waar je doorheen wordt geleidt.

Als je bijvoorbeeld van Utrecht een vakantie hebt geboekt in Zuid-Frankrijk rijd je hier gemiddeld 12 uur over (met tolweg). Door de Route Nationale te nemen komt hier weliswaar een aantal uur extra bij aan reistijd, maar bespaart dit je veel benzine (de afstand is vaak korter en je rijdt minder hard) en scheelt dit je ongeveer 60-80 euro aan tolkosten die je normaliter kwijt bent als je voor de Route du Soleil kiest. Voor dit bedrag kun je een leuk slaapadresje voor onderweg boeken.